Andrea Marić: Najvažnije je da smo osvojili medalju i Hrvatsku uveli u A Diviziju

Hrvatska mlada reprezentativka Andrea Marić odigrala je odličnu sezonu i na klupskom i na reprezentativnom planu. U Sloveniji je opet s Athlete Celjem osvojila naslov prvakinja Slovenije, a u dresu Hrvatske je na nedavno završenom Europskom prvenstvu za djevojke do 20 godina bila stožerna igračica koja je dala sve od sebe da Hrvatska iz europske B Divizije uđe u A Diviziju ili jednostavnijim i razumljivijim jezikom rečeno iz europske druge lige u elitnu europsku prvu ligu. Svi su očekivali da će biti izabrana MVP igračicom cijelog prvenstva, jer njezine brojke idu u prilog tom očekivanju. Najviše skokova imala je na cijelom prvenstvu, zajedno sa suigračicom Anitom Kelava bila je najbolja blokerica prvenstva, druga je po valorizaciji, odmah iza Ukrajinke Olge Yatskovets, a od sedam ukupno odigranih utakmica na pet ih je ostvarila double-doubles što je svrstava na drugu poziciju, opet iza spomenute Ukrajinke. Ova 195 cm visoka Posušanka, koja igra na poziciji centra, rođena 6.10.1997. godine, bez dvojbe je svojom igrom skrenula pozornost na sebe mnogih košarkaških stručnjaka. Ona je europsko prvenstvo u Izraelu, kao izlog onog najboljeg što europska ženska košarka ima, iskoristila na najbolji mogući način.

– Kako si ti doživjela uspjeh u Izraelu?

– Auhh, to je stvarno jedan od najboljih osjećaja u mom životu. Jedno posebno iskustvo puno radosti, sreće i smijeha. Ovo je stvarno za mene bilo nešto što ne mogu opisati riječima. Ovo je Božji dar.

– Jesi li mu se nadala?

Andrea Marić na utakmici protiv Njemačke /fiba.com
Andrea Marić na utakmici protiv Njemačke /fiba.com

– Iskrena da vam budem i te kako sam mu se nadala. Kako bi nam naša trenerica Linda rekla ‘ja vjerujem u vas, a onaj tko nije – njegova stvar.’ I stvarno je tako i bilo. Mi smo vjerovali u sebe, da nismo vjerojatno ne bismo ni došli do ovoga svega – do medalje i ulaska Hrvatske u najbolje europsko košarkaško društvo.

– Odlično si odigrala sve utakmice i svi su očekivali da ćeš ti biti MVP prvenstva. Kako to komentieraš jer si gotovo u svim statističkim podacima bolja od Njemice Satou Sabally koja je proglašena MVP-ijem?

– Da, jako sam zadovoljna svojom igrom. Možda je u nekim segmentima moglo biti i bolje, ali o tom po tom. Mislim da nije moje da ja pričam o tome, ali naravno da bi mi bilo drago kad bi i do toga došlo i kad bi bila MVP prvenstva. Ali, uostalom to nije toliko važno, ja mislim da je najvažnije od svega da smo mi osvojili treće mjesto i uvrstili se u A-diviziju. Ali isto tako Satou Sabally je zaslužila biti MVP jer je i ona pružila vrhunske partije i bio ju je gušt gledati.

– Jesi li zadovoljna sezonom koja je iza tebe i na klupskom i na reprezentativnom planu?

– Naravno, jako sam zadovoljna. Mislim da sam jako puno naučila iz loših ali i onih dobrih trenutaka i izvukla iz svega toga one pozitivne, a negativne iz dana u dan lagano korigirala. Pokupila nova znanja i spremna za nove pobjede u novoj sezoni. Čekaju nas jake pripreme pa i utakmice, sad se malo odmaram pa nastvaljamo dalje istim ritmom.

– Gdje ćeš na odmor, a onda nakon odmora opet Celje?

– Na odmoru sam u Hercegovini. Doma naravno, tamo gdje su moji korijeni, moja obitelj i sve ono meni srcu drago. Volim biti ovdje, tu se tako dobro i sigurno osjećam. Naravno da tu i tamo odem do mora, ali ipak kad nisi kući tako često – kuća je kuća.

Andrea Marić će nakon zasluženog odmora i brončane medalje, ovog puta doista “zlatnog sjaja”, opet u Celje koje od nove sezone više nije Athlete Celje nego Cinkarna Celje. Ali jest najbolji slovenski prvoligaš i višestruki prvak Slovenije i pobjednik Kupa. Ostat će zapisano da je Andrea na Europskom prvenstvu 2017. B Divizije u Izraelu bila najkorisnija hrvatska košarkašica (22.7 indeksnih poena), treći naš najbolji strijelac sa 11.4 koša u sedam utakmice ili 80 koševa ukupno (iza Josipe Silov i Ane Petrak), prva sa prosječnih 16 skokova po utakmici ili 112 ukupno te prva sa ukupno 18 blokada ili 2.6 po utakmici.

Tihomir Begić

Foto: Andrea Marić u utakmici za brončanu medalju i 3. mjesto na EP u Izraelu protiv Bjelorusije / fiba.com