Anđa Jelavić: Ne razmišljam o klupskoj košarci već o pripremama reprezentacije za EP u Francuskoj

Jedna od najbolji hrvatskih košarkaških internacionalki Anđa Jelavić prošle je godine nastupala za turski klub Samsun. Nažalost, tamo joj se dogodila ozljeda i još jednom je morala na operaciju. Trenutno je na rehabilitaciji, a mi smo željeli saznati kako teče njezin oporavak i još ponešto.

O kakvoj se ozljedi radilo, tko je izvršio operaciju i kako se osjećaš?

– Riječ je o ozljedi prednjih križnih ligamenata, ozljedi koja se, nažalost, često događa u vrhunskom sportu i zahtijeva detaljnu i dobru rehabilitaciju. Moram reći da se osjećam odlično iako je od operacije prošlo nešto manje od dva mjeseca. Uskoro ću započeti sa trčanjem i početi se lagano vraćati košarkaškim elementima igre. Operaciju je izveo jedan od najboljih hrvatskih liječnika dr. Saša Janković.

– Kako Anđa Jelavić prolazi kroz postoperativno razdoblje?

– Za sada dobro zahvaljujući fizioterapeutu Željku Kardumu i Saši Baščevanu koji vode brigu o mojoj rehabilitaciji te treninzima.

– Kakvi su planovi za ubuduće? Vraćaš se u Tursku ili…?

– Za sada ne razmišljam o klupskoj košarci već samo o pripremama reprezentacije za predstojeći Eurobasket u Francuskoj. Kako rehabilitacija ide bolje od očekivanog, mislim da ću biti potpuno spremna za nove izazove. Višak slobodnog vremena koristim za završetak studija Više trenerske škole na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

– Sad imaš vremena pogledati poneku utakmicu A1 ženske košarkaške lige Hrvatske. Ocjena kvalitete i gdje smo u odnosu npr. na tursku ligu? Kakva je razlika?

– Razlika je uistinu velika. Kvaliteta je tamo na viskoj razini ali to je stvar većeg ulaganja u ženski sport općenito. Svaka ekipa ima najmanje dvije vrhunske Amerikanke i dvije top europske igračice. Daljnji komentar je suvišan. Što se tiče natjecanja u Hrvatskoj možemo ga sagledati u nekoliko segmenata. Premijerni nastup košarkašica Novog Zagreba u Euroligi može se ocijeniti pozitvnim unatoč samo jednoj pobjedi. Više od te jedne pobjede treba istaknuti trud i ulaganje Vlade Ivankovića koji je svojim entuzijazmom i kapitalom sačuvao mjesto Hrvatske u Euroligi. Već iduće godine njihovi nastupi će biti još bolji i uspješniji. Gospić igra standardno dobro, Jolly JBS predvođen Lucom i Mišurom također igraju dobro, ali trebam napomenuti da najviše potencijala za napredak ima ekipa Medveščaka, u kojoj igra niz mladih i kvalitetnih igračica. Braslav Turić radi odličan posao i mislim da je povukao odličan potez što se prebacio iz muške u žensku košarku.

– Reprezentacija Hrvatske na EP u Francuskoj? Prognoze?

– Izvukli smo ‘skupinu smrti’, tako je bar ocjenjuju svi košarkaški analitičari. Biti će puno teže nego u Poljskoj, ali ja sam uvijek optimistična i nadam se da ćemo proći skupinu što bi već bio zapažen rezultat.

Uz zahvalu što se ljubazno odazvala našem pozivu za razgovor i naše želje da joj rehabilitacija završi što uspješnije dodala je:

– I za kraj moram pohvaliti ovaj portal koji izuzetno temeljito prati sva zbivanja u ženskoj košarci, tako da svi ljubitelji tog sporta mogu biti upućeni u igre naših košarkašica kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Foto: zenska-kosarka.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime