Anđa Jelavić: Nadam se najboljem

Anđa Jelavić ima velike sposobnosti distribuiranja lopte, razigravanja svojih suigračica što je u posljednjih desetak godina svrsatava u prvog playmakera reprezentacije Hrvatske. No, samo prije nekoliko mjeseci nije bilo izgledno da će se Jelavić uopće pojaviti na Eurobasketu u Francuskoj nakon što je pretrpjela ozljedu prednjih križnih ligamenata igrajući za turski Samsun. Međutim, znajući je kao upornu i odlučnu Anđa je nakon pet mjeseci fitnessa i rehabilitacije krenula sa pripremama a jedini cilj joj je bio – putovati na Eurobasket u Francusku. Njezina uloga sada je modificirana ali njezina kapetanska uloga, image i iskustvo mnogo pridonose stabilnosti ekipe.

– Koljeno je stvarno dobro – rekla je Jelavić, koja je propustila Eurobasket 2011 u Poljskoj zbog ozljede. Ja više nemam problema s koljenom, ali još uvijek je prerano da bih mogla igrati 40 minuta. Ovdje sam kako bih svojom igrom  za pet-deset minuta pridonijela najviše koliko mogu. Možda ću u sljedećih nekoliko utakmica biti u igri i više, sve ovisi o treneru i situaciji. Ali osjećam se dobro.

Hrvatski trener Stipe Bralić nije joj iz tih razloga mogao u prvom krugu dati veću minutažu. Igrala je sedam minuta, protiv Francuske je njezina izvedba bila optimistična, a korisni su i njezini savjeti na klupi.

-To je drugačija uloga, ali ja sam sretna što sam ovdje, pogotovo nakon pet mjeseci od ozljede – dodala je. Niije se bilo lako vratiti, ali želim pomoći ekipi, nije važno kako.  Želim ih podržati i u igri i s klupe.

No to ponekad nije tako jednostavno, pogotovo za igračicu koja je dugo godina bila dirigent igre naše reprezentacije.

-To je jako frustrirajuće, jer ponekad je teže gledati nego što je igrati. To je stvarno drugačija uloga i često sam zbog toga nervozna – kaže Jelavić. To je svojevrstan stres pogotovo ako ekipa gubi.

A na odigrane utakmice Jelavić gleda ovako:

– Počeli smo jako dobro u prvoj utakmici protiv Litve. U drugoj utakmice protiv Bjelorusija dopustili smo im mnogo bolji skok, imali su čak 20 skokova više od nas, ali želimo gledati naprijed jer su sve te utakmice prošlost i ništa se ne može popraviti. Moramo se više fokusirati na slijedeće utakmice, koncentrirati i odigrati što bolje možemo.

Anđa Jelavić se nada da ona i njezine suigračice neće propustiti priliku da se domognu četvrtfinala, da Hrvatska ostane što duže u konkurenciji i postigne što bolji rezultat uz njezin što značajniji doprinos.

– Ja sam trenirala s ekipom, ali uz taj trening ja radim i svoje vlastite vježbe pa se nadam da ću moći igrati više, da ću više pridonijeti ekipi i da ćemo ići dalje – završila je Anđa Jelavić

Foto: Anđa Jelavić u susretu protiv Francuske/Snimio: FIBA Europe / Herve Bellenger

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime