Anđa Jelavić: Lakše mi je bilo osvajati medalje kao igračica

Kapetanica sveučilišne ekipe Sara Plavljanin (Filozofski fakultet), Iva Todorić (Ekonomija), Marina Giljanović (Geodezija), Ana Karaga (Medicina), Danijela Fuštin (Medicina), Zrinka Spretnjak (Pravo), Anja Škara (Geodezija), Ružica Džankić (PMF), Anja Majstorović (Predškolski), Marija Radoš (Građevina), Marina Lidija Kalebić (KiF) i Marijana Mamić (Agronomija) zlatnom su krunom okitile svoje Sveučilište u Zagrebu vođene trenericom Anđom Jelavić, imenom poznatim u svijetu ženske košarke te njezinim prvim suradnicima Zvonimirom Osičanom i prof. Jurom Vulićem. Dvije-tri smo uspjeli razmijeniti s Anđom Jelavić koja je neprestano primala SMS poruke, čestitke…

– Nakon osvojenog zlata primila sam veliki broj čestitki iz cijeloga svijeta od svojih bivših suigračica, trenera i prijatelja. Društvene mreže i telefon bili su mi zatrpani od komplimenata za prikazanu igru i borbenost cura na parketu. To je još jedan pokazatelj da ženska košarka uz dobru reklamu može biti odličan promotor u inozemstvu – sva oduševljena rekla je Anđa Jelavić kojoj je ovo druga zlatna trenerska medalja, a utakmice je vodila u drugom stanju.

– Moram priznati da sam jako zadovoljna početkom svoje trenerske karijere. Prije nešto više od mjesec dana sa Zagrebačkim sveučilištem osvojila sam zlato na prvenstvu Hrvatske, a sada i zlato na Europskim sveučilišnim igrama. Pokazalo se da sa mojim imenovanjem na tu poziciju struka nije pogriješila. Svjesna sam da je trenerski posao vrlo težak i odgovoran te da zahtijeva konstantnu edukaciju.

– Dva natjecanja, dvije zlatne medalje. Haha..Nije loše?

– Mnogo lakše je osvojiti medalju igrajući nego sjedeći na klupi kao trener. I zbog toga sam izrazito ponosna na sebe jer mislim da je cijeli moj život vezan uz košarku, a želim da tako ostane i u budućnosti i nakon ovih igara. Mislim da nisam pogriješila u odluci, jer uživam u svemu što trenerski posao donosi. Medalja mi puno znači, kao i čestitka dekana Kineziološkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Damira Knjaza, koji mi je bio i mentor tijekom školovanja. Veliku podršku imala sam i od Danire Nakić, predsjednice HKS-ova Stručnog savjeta za žensku košarku koja je stala iza toga projekta suradnje Sveučilišta i HKS-a.

– Kako ste doživjeli i proživjeli ovo Sveučilišno prvenstvo Europe?

– Nastup na Sveučilišnim igrama od prvog trenutka shvatili smo vrlo ozbiljno. Jure Vulić, Zvonimir Osičan i ja odradili smo dobar posao u izboru igrača i kompletnoj organizaciji oko naše ekipe. Sve je bilo na jednom visokom nivou pa smo zbog toga još sretniji jer smo cijelu tu lijepu priču okrunili zlatom ispred svoje mnogobrojne publike, koja je tijekom cijelog turnira bila naš šesti igrač. Turnir je bio izrazito jak jer su mnoga sveučilišta u svojim redovima imale niz zvučnih reprezentativnih imena. Naše igre na turniru ocijenjene su vrlo dobrim komentarima naših bivših proslavljenih košarkašica, košarkaških znalaca i zahtjevne zagrebačke publike. Kad vas dobro popunjena Cibonina dvorana nakon susreta isprati pljeskom i ovacijama, morate biti i više nego zadovoljni. Velike zasluge zato idu našim curama koje su na svakoj utakmici ostavile srce na parketu. Našu igru krasilo je zajedništvo i odlična atmosfera u ekipi. Prvo ime turnira bila je bez premca Ružica Džankić koja je imala odličnu podršku svih suigračica. One su iznijele najveći teret ovoga turnira na svojim leđima. Jako mi je žao što se tijekom turnira ozlijedila i odlična Iva Todorić koja je svojim igrama opravdala moje povjerenje na poziciji organizatora igre. Izuzetno sam razočarana što se u izboru za najbolju petorku našlo ime samo jedne naše košarkašice, mislim da je to velika nepravda.

Foto: Anđa Jelavić (druga slijeva) – ove sezone dvije zlatne medalje sa ekipom Sveučilišta iz Zagreba /MAX