Ana Vojtulek: Voljeli bismo da je sezona odigrana do kraja

Epidemija koronavirusa  promijenila je svakodnevnicu diljem svijeta i zaustavila gotovo sve, pa tako i sportska natjecanja. Dana 1. travnja 2020. godine HKS je donio odluku o okončanju svih natjecanja pod njegovom ingerencijom odlučivši kako prvaka za ovu sezonu neće biti, te da nitko neće ispasti iz lige. Ovakva odluka poremetila je planove brojnih klubova, no možda i najveće razočaranje izazvala je u redovima dubrovačke Raguse koja je nezaustavljivo jurišala prema povijesnom uspjehu i naslovu prvaka Hrvatske. No, zbog cjelokupne situacije posao je ostao nedovršen, a dugogodišnji san neostvaren. Kako se trenutno ne igraju utakmice, a igračice se tek polagano vraćaju treninzima, ovo vrijeme iskoristili smo kako bismo od samih aktera saznali njihove dojmove o ovoj sezoni sada kada su se emocije slegle i polako prihvatila nova realnost koja nas okružuje. Prva naša sugovornica je Ana Vojtulek košarkašica Raguse, MVP prvenstva i najbolji centar lige koja nam je dala svoj osvrt na ovu sezonu.

 • Nakon što si dvije posljednje sezone provela u Medveščaku, odlučila si se za promjenu sredine i prelazak u Ragusu. Koji su bili tvoji motivi za takvu odluku?
 • Moj motiv za prelazak u ŽKK Ragusu bio je da se nastavim dalje košarkaški usavršavati sa najboljim trenerom ženske košarke kod nas. 
 • Sa trenerom Turićem surađivala si i u jednom i u drugom klubu. Koliko ti je suradnja s njim pomogla u u igračkom razvoju i afirmaciji?
 • Suradnja sa trenerom Turićem mi je dosta pomogla u igračkom razvoju i afirmaciji, ali me još čeka puno rada i treniranja da bi dosegla željeni nivo.
 • ŽKK Ragusa je ove sezone krenula u jedan ambiciozan projekt stvorivši respektabilnu ekipu za naše okvire. Što je po tebi, osim individualne kvalitete, bila najveća snaga ovosezonske Raguse?
 • Najveća snaga ove ekipe je bila kvalitetan rad trenera, te zajedništvo ekipe u kojoj svaka suigračica daje svoj maksimum kako na treningu tako i na utakmicama.
 • Kroz sezonu ste od samog starta prolazile vrlo uvjerljivo i činilo se da ste nedodirljivi. Kako gledaš na ovu sezonu i ostvarene rezultate u odigranom dijelu sezone?
 • Kao što sam rekla kvalitetan rad i maksimalno zalaganje suigračica dovelo je do rezultata. Što se tiče sezone odigrale smo je jako dobro, ali nažalost kad su trebale doći odlučujuće utakmice i razigravanje za prvaka sezona je zbog koronavirusa prekinuta.
 • Zbog koronavirusa sezona je prekinuta, odlučeno je da prvaka neće biti. To je odluka koja je za vas došla u najgorem mogućem trenutku kada se sve činilo savršenim i da vas apsolutno ništa ne može zaustaviti u ostvarenju povijesnog uspjeha za klub – osvajanja naslova prvaka država. Možeš li objasniti kako je izgledao taj trenutak kada ste saznali za takvu odluku i kakav je generalno stav o njoj u klubu?
 • Mi sportaši bismo voljeli da je sezona odigrana do kraja jer smo naporno radili i trenirali ali je došlo do prekida prvenstva na što nismo mogli utjecati. Odluku smo morali prihvatiti vjerujući da će se situacija sa koronavirusom brzo riješiti u nadi da će sezona biti nastavljena.
 • U toj odluci Savez je ostavio mogućnost da se ovisno o epidemiološkoj situaciji odluka djelomično izmjeni, pa postoji li još uvijek neka nada među igračicama i ljudima u klubu da će savez eventualno povući prvotnu odluku i razmotiriti nastavak natjecanja  kao opciju, s obzirom da se situacija poboljšava, a i treninzi su ponovo dopušteni
 • Gledajući druge sportove gdje su savezi također promijenili odluku i nastavljena su natjecanja uz određene epidemiološke mjere, tako se i ja nadam da bi se naše prvenstvo moglo nastaviti. Vjerujem da bi i ostali klubovi voljeli nastaviti natjecanje jer smo se svi zaželjeli radosti loptanja pod obručima.
 • Na individualnom planu iza tebe je jedna odlična sezona. Od strane portala Eurobasket.com proglašena si za MVP lige, najbolji centar lige i našla si se u prvoj petorci lige. Koliko ti ova priznanja osobno znače?
 • Kao ekipa dobro smo se uigrale i zahvaljujući tome ja sam osvojila priznanje za MVP prvenstva što naravno ne bi mogla postići bez svojih suigračica. To priznanje mi je poticaj da nastavim još bolje raditi i trenirati u usavršavanju košarkaških vještina.
 • Posao ove sezone nije dovršen, ciljevi nisu ostvareni i to je zasigurno razočaravajuće za svaku sportašicu, ali imaš li neki trenutak iz ove sezone koji će ti ostati u posebno dragom sjećanju?
 • Naravno da ima, najdraži trenutak tokom sezone bio mi je upis svih igračica u strijelce u utakmici protiv Požege, pa protiv Pule i opet Šibenika.
 • U postojećim okolnostima pandemije nije jednostavno ništa konkretno planirati, ali možeš li nam ipak  reći kakvi su tvoji ciljevi i želje u nekoj skorijoj budućnosti?
 • Ciljevi su mi da se nastavim i dalje baviti košarkom i da jednog dana zaigram u najboljim klubovima u Europi.

Krešimir Dabić

Foto: Ekipa ŽKK Ragusa – koronavirus “ukrao” im je naslov/žkkragusa