Ana-Marija Begić produžila suradnju sa Virtus Segafredo Bolognom

Hrvatska reprezentativka Ana-Marija Begić i sljedeće sezone nosit će dres talijanaskog prvoligaša Virtus Segafredo Bologna. Rezultat je to obostranog zadovoljstva suradnjom u prošloj sezoni u kojoj je Begić u 18 prvenstvenih nastupa u dresu Bologne prosječno ostvarivala učinak od  12.8 koševa, 7.6 skokova, 1.2 asistencije, 1.1 osvojenih lopti i 0,1 blokada po susretu, te bila jedna od najvažnijih karika svoga tima.

Kroz dosadašnju inozemnu karijeru pored Italije igrala je još u Španjolskoj (Campus Promete), Švedskoj (A3 Basket Umea) i Poljskoj (Energa Torun), dok je na domaćim parketima svojevremeno nastupala za Novi Zagreb, Croatiu 2006, a potpunu igračku afirmaciju stekla je u redovima Medveščaka s kojim je kao 15-godišnja kadetkinja igrala EuroCup i osvojila sve što se u Hrvatskoj moglo osvojiti, kako u mlađim uzrasnim kategorijama tako i u seniorskom. U seniorskoj konkurenciji osvojila je dva naslova prvaka Hrvatske i jedan kup Ružice Meglaj Rimac. Bila je MVP i prvenstva i kupa u sezoni 2014/15, te je za svoje odlične igre koje je pružala u toj sezoni od strane portala Eurobasket.com izabrana i za košarkašicu godine u Hrvatskoj  2015.

Na reprezentativnom planu je prošla sve uzraste reprezentacije, od kadetske do seniorske, a 2010. godine bila je kapetanica kadetske reprezentacije Hrvatske koja je u Grčkoj postala viceprvakinjama Europe. Kao kadetkinja u dresu Hrvatske je odigrala dva Europska  prvenstva (srebro u Estoniji B Divizija, srebro u Grčkoj A Divizija) te kao juniorka također dva Europska  prvenstva (zlato u Miskolcu B Divizija i 7. mjesto u Bukureštu A Divizija). Članica seniorske reprezentacije je od 2014. godine i u tom je periodu nastupila na jednom velikom natjecanju EP 2015. godine u Mađarskoj i Rumunjskoj gdje je naša reprezentacija završila na 12. mjestu. Sudjelovala je također  u kvalifikacijama za Europska prvenstva 2017. i 2019. no tada naša reprezentacija nije uspjela izboriti plasman na završnu smotru. Trenutno s reprezentacijom Hrvatske sudjeluje u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. godine koji će se održati u Francuskoj i Španjolskoj, i u dva susreta prvog kvalifikacijskog ciklusa bila je jedna od najistaknutijih igračica  Hrvatske ostvarivši  učinak od  12 koševa, 8.5 skokova  1.5 asistencija i 3 “ukradene” lopte  po susretu, za 32 minute koliko je prosječno provodila na parketu.

Ekskluzivno za naš portal a u povodu produženja ugovora sa Virtus Segafredo Bolognom Ana-Marija je izjavila: “Uzbuđena sam što se vraćam u Bolognu, grad košarke, i što ću još jednu sezonu biti okružena odličnom košarkaškom atmosferom, navijačima i cijelom organizacijom. Također sam zahvalna Virtusu Bologni što nam je pružio priliku da pokažemo što smo počeli graditi od prošle sezone. Jedva čekam vidjeti suigračice, upoznati novog trenera, krenuti u novu sezoni i konačno se vratiti poslu kojeg svi volimo.”

Foto: Ana-Marija Begić u dresu Virtus Segafredo Bologne(6)/Virtus Segafredo Bologna

Krešimir Dabić