Ana-Marija Begić nova je košarkašica španjolskog prvoligaša Campus Deportivo Promete

Španjolska prvoligaška ekipa Campus Deportivo Promete Logrono nova je destinacija dosadašnje košarkašice Medveščaka Ane-Marije Begić (190-94). Ova 21-godišnja hrvatska reprezentativka posljednjih nekoliko sezona igrala je A1 ligu Hrvatske u Medveščaku, prvaku Hrvatske i pobjedniku Kupa Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac”. U 23 prvenstvene utakmice postigla je impresivnu statistiku: 15.3 koša po nastupu (top 6), 9.3 skoka (top 2), 1.1 asistenciju i 0.7 blokada  po utakmici (top 6). Bila je jedna od glavnih nositeljica Medveščakove igre u prvom osvajanju Kupa Hrvatske i obrani naslova prvakinja Hrvatske. Bila je MVP i finala Kupa i Prvenstva Hrvatske 2014/15. Zbog njenih odličnih igara tijekom cijele sezone, i posebno u odlučujućim utakmicama, specijalizirani košarkaški portal Eurobasket.com izabrao ju je za košarkašicu godine u Hrvatskoj, za najboljeg centra A1 lige i najbolju domaću igračicu.

Na klupskom planu je u mlađim uzrasnim kategorijama, od mlađih kadetkinja, kadetkinja, juniorki pa sve do seniorskog uzrasta, osvojila sve što se u Hrvatskoj moglo osvojiti, a kao 15-godišnja kadetkinja u dresu Medveščaka je igrala EuroCup. Najveće uspjehe postigla je s Medveščakom, a kao mlađa kadetkinja jedno je vrijeme igrala za zagrebačke prvoligaše Novi Zagreb i Croatia 2006.

Na reprezentativnom planu je prošla sve uzraste reprezentacije, od kadetske do seniorske, a 2010. godine bila je kapetanica kadetske reprezentacije Hrvatske koja je u Grčkoj postala viceprvakinjama Europe. Kao kadetkinja u dresu Hrvatske je odigrala dva europska prvenstva (srebro u Estoniji B Divizija, srebro u Grčkoj A Divizija) te kao juniorka također dva europska prvenstva (zlato u Miskolcu B Divizija i 7. mjesto u Bukureštu A Divizija). Već nekoliko godina Ana-Marija Begić je također član Hrvatskog međunarodnog programa. Redovito je igrala za hrvatsku seniorsku ekipu 2014. a ove godine nastupila je i na Eurobasketu 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj. Nositeljica je prestižne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Dražen Petrović (2010.)

– Odlučila sam se za Španjolsku jer me ta zemlja oduvijek privlačila, privlačio me način njihove organizacije ali i jedna od najjačih europskih liga. Kako sam u Hrvatskoj s Medveščakom i u seniorskom uzrastu osvojila sve što se može, trebala sam naći dodatni motiv da se “izmjerim” i vidim što mogu u mnogo jačim europskim ligama. Pošto je ovo moj prvi inozemni angažman uvjerena sam da ću još puno toga naučiti i košarkaški napredovati, što mi je prioritetan cilj, ali i pokazati sve ono što sam godinama i u klubu i u reprezentaciji naučila u Hrvatskoj. Vjerujem da ću svom novom klubu sa novim suigračicama pridonijeti u postizanju što boljih rezultata – rekla nam je Ana-Marija Begić na odlasku u Španjolsku.

Što španjolski mediji pišu o ovom angažmanu možete pročitati na ovim linkovima:

Foto: Ana-Marija Begić s loptom na EuroBasketu 2015. / fibaeurope.com