Lov na više od devet koševa razlike

U prostorijama SD Gradski vrt održana je konferencija za medije uoči sutrašnje kvalifikacijske utakmice za EuroBasket 2017 između Hrvatske i Nizozemske. Susret je na rasporedu sutra, 24. veljače od 19.00 sati u SD Gradski vrt. Ulaz je besplatan. Na pitanja novinara odgovarali su izbornik Braslav Turić, naš centar Marija Režan i Sandra Mandir, team manager.

Braslav Turić, izbornik hrvatske ženske reprezentacije: “Imamo zaostatak iz prve utakmice od devet razlike. U Nizozemskoj smo igrali jedno poluvrijeme vrlo dobro, kasnije smo zakazali u drugom poluvremenu i izgubili tih devet razlike. Sutra moramo napraviti sve da pobijedimo, odnosno da pokušamo sustići tu razliku, dakle da bude minimalno deset poena razlike na kraju za nas.” Osvrnuo se izbornik Turić na ono što je bilo lose u prvoj utakmici u Nizozemskoj. “Nije bilo dobro to što smo mi loše napadali zonski pressing kojeg smo u prvom poluvremenu rješavali bez ikakvih problema. Loša nam je bila tranzicijska obrana u jednom trenutku kad smo dva-tri puta imali slabu napadačku realizaciju. U tranzicijskoj obrani smo se povlačili dosta duboko, praktički smo primili tri trice zaredom, gdje su oni napravili jedan rezultat koji smo mi kasnije teško dostigli. Treća stvar koja je isto tako bila loša, možda čak malo naša ishitrenost u napadu na tu njihovu zonsku obranu dva-tri. Mislim da smo prebrzo ulazili u realizaciju, da smo malo korisili unutarnju poziciju, uglavnom smo taj dio bazirali šutom. To su tri glavna segmenta, pogotovo u drugom poluvremenu zbog kojih smo izgubili utakmicu devet razlike. Dakle mi smo drugo poluvrijeme izgubili 20 razlike, ako pogledamo da smo na poluvremenu vodili 11 razlike.”

Zdravstvena situacija unutar reprezentacije je dobra, osim Tee Buzov koja se ozlijedila još u Slavonskom Brodu. Svih dvanaest igračica su maksimalno su spremne za sutrašnji susret s Nizozemskom. Šest najbolje drugoplasiranih ekipa kvalifikacijskog ciklusa osigurat će nastup na EuroBaketu 2017. Hrvatska ima dobru priliku, odnosno u slučaju pobjede nad Nizozemskom više od devet koševa prednosti, Hrvatska može ući među šest najbolje drugoplasiranih ekipa, ali ćemo nažalost ovisiti i o drugim rezultatima reprezentacija koje igraju kvalifikacije za EuroBasket 2017.

“Moramo biti među šest najbolje drugoplasiranih ekipa, dakle nije dovoljno biti samo drugi u našoj skupini, nego trebamo čekati rezultate drugih. Istina, u ovom trenutku nam to baš i ne ide u prilog, ali sutra je još jedno kolo, u 11. mjesecu su još dva, dakle treći kvalifikacijski ciklus i sve su opcije moguće, pogotovo iz razloga što smo vidjeli da je Estonija odigrala dobru utakmicu s Nizozemskom, izgubila svega tri razlike. Mi smo Francuskoj više nego dobro parirali, posebno u drugom poluvremenu. U 11. mjesecu je još jedan ciklus. Ono što je minimalno je to da mi sutra moramo pobijediti, ako Bog da da pobijedimo sa više od devet razlike bio bi to jedan dobar zalog za 11. mjesec.”

Nizozemska sutra istrčava s gotovo istim rosterom kao u prvoj utakmici.

“Sastav im je praktički isti. Mislim da je sutra velikim dijelom sve na nama, da u utakmicu uđemo agresivnije, odnosno da praktički napadnemo od prve sekunde i tada utakmica može ići smjerom kojim mi želimo”, objasnio je izbornik Turić.

Marija Režan, centar repr3ezentacije Hrvatske: “Smatram da se ne treba previše vraćati na ono što je bilo, imamo sutra utakmicu ispred sebe. Mislim da moramo ući mirne glave, dati sve od sebe, ne opterećivati se previse rezultatom. Vjerujem u našu kvalitetu i vjerujem da će rezultat doći sam od sebe.”

Sandra Mandir, team manager hrvatske ženske reprezentacije: “Tu sam deset dana, u organizacijskom dijelu zadužena za sve što curama treba, zapravo sam neka spona između trenera, Saveza i igračica. Atmosfera je odlična. Prije sam vjerovala u njih, a sada još više vjerujem jer to sve gledam sa strane i znam da su spremne.”

Foto: Sa današnje press konferencije u Osijeku – Braslav Turić, Marija Režan i Sandra Mandir /hks