12. Europsko sveučilišno košarkaško prvenstvo u Splitu

Gotovo medijski nezapaženo prolazi 12. Europsko sveučilišno košarkaško prvenstvo koje se od 21. do 28. srpnja održava u gradu podno Marjana. Nećemo pratiti rezultate 16 muških sveučilišnih ekipa nego nas posebno zanima natjecanje 12 ženskih sveučilišnih timova u Splitu. Direktor prvenstva Toni Gamulin pojasnio je: ” Ne nastupaju reprezentacije nego najbolja sveučilišta zemalja sudionica. Iz svake zemlje je po jedan predstavnik osim Hrvatske koja je kao domaćin dobila pozivnicu za još jednu ekipu. Poznato je da je na Sveučilišnom prvenstvu Hrvatske najbolja bila ekipa košarkašica Sveučilišta u Zagrebu, a iza njih ekipa Sveučilišta u Splitu.”

Zašto se na 12. Europskom sveučilišnom košarkaškom prvenstvu Europe nije pojavila i najbolja ženska sveučilišna ekipa Hrvatske – Sveučilište u Zagrebu, pobjednik Sveučilišnog prvenstva Hrvatske – pitat ćemo mjerodavne mada zbog svoje neozbiljnosti takav pristup ne zaslužuje da se uopće o njemu govori i piše. No, stvar su za Hrvatsku po tko zna koji put “spasile”  Splićanke i njihovi treneri.

Boje Sveučilišta u Splitu u ženskoj košarci brane: Šustić, Buzov, Kalajžić, Babić, Parunov, Modrić, Šesnić, Domljanović, Škaro, Kardum, Zovko i Zubak. Glavni trener je Boran Grgin, a pomoćni Gordan Drašinac. Prvi trener Boran Grgin nam je rekapitulirao zbivanja na prvenstvu u ovih nekoliko dana:

U prvom smo kolu izgubili u produžetku 82:85 (regularni dio utakmice završio 70:70) od jakog njemačkog Sveučilišta Bochum, koje su u skupini dobile i Strasbourg iz Francuske i tako zauzele prvo mjesto u skupini. Pošto smo se mi tek kompletirali jedan dan prije prvenstva  (!)  jer dosta cura honorarno radi u turizmu preko ljeta pa nisu mogle dolaziti na treninge, nismo imali baš puno šanse protiv maksimalno spremnih Njemica na kojima se vidi da su dugo na okupu i da su se posebno pripremali za ovo Europsko prvenstvo. Na individualnu kvalitetu smo izvukli produžetak, ali više nismo mogli – kaže Grgin i nastavlja:

– Drugo kolo smo trebali pobjedu protiv Francuskinja za prolaz među osam i već smo puno bolje izgledali i u obrani i u napadu gdje su glavne igračice dale svoj doprinos koji je izostao protiv Bochuma i ostvarili smo sigurnu pobjedu 89:72. Sutra idemo na pobjednika skupine B – Sveučilište Riga iz Latvije koje su s lakoćom prošle skupinu sa dvije uvjerljive pobjede protiv Ruskinja i Turkinja, tako da ih to sigurno stavlja u poziciju favorita. No, igramo kod kuće i pred svojom publikom i nećemo se lako predati, nego fanatičnom borbenošću pokušati nadoknaditi manjak uigranosti i kondicijske pripreme. Kako je ovo praktički prvi puta da se okupila ženska ekipa Sveučilišta u Splitu za neki međunarodni turnir, nemamo nikakav imperativ rezultata, ali želimo ostaviti što bolji dojam pred našim navijačima – završio je trener Grgin.

SPLITEP

Inače na ovom 12. Europskom sveučilišnom prvenstvu u košarci sudjeluju ženske ekipe sljedećih sveučilišta:

 • Cankaya University
 • Far Eastern Federal University
 • Riga Stradinš University
 • Russian state agricultural University
 • The State School of Higher Proffesional Education in Konin
 • Universite de Strasbourg
 • University of Aveiro
 • University of Belgrade
 • University of Bochum
 • University of Pecs
 • University of Split
 • University of Valencia

2 KOMENTARI

 1. Navodno Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i svi koji su ekipu trebali uputiti u “daleki Split” nisu imali para za najbolju žensku sveučilišnu ekipu Hrvatske!!!! Kaj na to dodati nego se slatko nasmijati i kazati kako se revno vodi računa o ženskoj košarci u Hrvatskoj!

 2. Evo pronašao sam i rezultate finala Studentskog prvenstva Hrvatske

  Zagreb –Split 78:52 (12:9, 27:13, 17:13, 22:17)

  Zagreb: Dalić 2, Plavljanin 15, Radoš 11, Tikvić 5, Fuštin, Giljanović 2,
  Mamić 2, Škara 17, Jurić 13, Dumbović 4, Prgomet 2, Karaga 3

  Split: Patrlj, Škaro, Kalajžić 13, Babić 4, Zubak 3, Modrić 14, Zovko 3, Bugarić 4, Domljanović, Šesnić 6

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime